Var förberedd för det värsta

Innebandy och även många andra sporter kräver att deltagarna är hyfsat vältränade, friska och framförallt i god hälsa. Ändå händer det att spelare blir skadade eller att något oväntat händer på plan. Det kan vara vad som helst, från benbrott till ansiktsskador eller något som kräver hjärt- och lungräddning som exempelvis ett plötsligt hjärtstopp. Att ha kunniga personer på plats kan vara skillnaden mellan lindriga och allvarliga konsekvenser.

Det händer oftare än vad du tror

Hjärtstopp och andra liknande problem förekommer i så gott som alla sporter. Martin Scherdin, fotbollsspelare i division fyra laget Åsebro, fick en hjärtinfarkt och sedan ett hjärtstopp efter en smäll med en motspelare. Han hade tursamt nog två snabbtänka sjuksköterskor som snabbt insåg att något var fel och kunde inleda hjärt- och lugnräddning, något som räddade hans liv. Det kan även hända under en innebandymatch, något som brandmannen Tomas Lundén fick erfara under en träning. Som tur så var hans kollegor snabbt framme och kunde börja hjärt- och lugnräddningen.

Personerna i bägge av dessa fall hade tur eftersom de fanns personer på plats som visste vad de skulle göra, men det är inte alla som kommer att ha den turen. Oavsett om du spelar innebandy eller någon annan sport eller bara känner personer som sportar så är det väl värt att lära sig utföra hjärt- och lungräddning. Själva utbildningen tar varken lång tid eller är dyr, men kan ge oerhört mycket tillbaka. Nästa gång är det kanske din tur att rädda ett liv. Den livsviktiga kunskapen kan göra sig behövd när som helst, inte bara under en match eller träning.

Prata gärna ihop dig med andra och se till att gå en utbildning i hjärt- och lungräddning, så är du själv redo om det värsta skulle inträffa.