Cykla dig i form inför säsongen

Inför den kommande innebandysäsongen vill man vara i toppform. Men man vill inte slita ut sig så man inte klarar av matcherna och träningarna som kommer. Då är cykling det rätta valet!

Cykling har en stod fördel gentemot många andra träningsformer för den som vill träna kondition: den är skonsam mot knäna. Innanför sargen kommer man att springa mycket och varje språng lägger många kilos belastning på knäna. Cykling ger inte samma belastning. Det går tyvärr att få knäproblem ändå men risken är mindre och riktar sig mer mot dem som har cykling som främsta träningsmetod. 

Att cykla ger förbättrad kondition och du kan själv välja tempo. Har du råkat lägga på dig några kilon under viloperioden kan du snabbt bli av med dem med ett strikt träningschema med cykeln. Du blir även smidigare och rörligare vilken minskar skaderisken när du ska stila på planen. Självklart arbetar musklerna också: du får mer uthålliga muskler vilket lämpar sig bra när det är få avbytare på bänkarna och man måste ge gärnet genom hela perioden. 

När man väl blivit bekväm vid cyklandet kan man gå vidare och ta lite längre turer. Testa dig själv och se hur länge eller hur långt du kan cykla. Man kan få med sig lite proviant utan att lägga på mycket vikt. Det finns små cykelväskor som man fäster under sadeln där man får plats med proteinkakor och en powerbank till telefonen. Om du vill testa långdistans är det bra om du har en kompis eller partner med bil som finns tillgänglig. Cykla så långt du bara orkar och när du inte kommer längre, ring efter en vän som kan hämta dig. Då har du sedan en måttstock du kan använda för att mäta upp en sträcka du borde klara att cykla fram och tillbaka.