Bettingbegrepp

Vanliga begrepp inom vadslagning.

Asian Handicap - Med den här spelformen tar du bort kryssen, dvs det kan bara bli vinst eller förlust i en match, även om det blir oavgjort. Ger därför lägre odds.

Bookmaker - Person eller spelbolag som tar emot vadslagning.

Exchange Betting - Vadslagning utan bookmaker. Spelarna själva erbjuder odds på matcher eller antar odds av andra spelare.

Favorit - Den häst i ett travlopp, eller det spelalternativ i en match som oddsättarna tror mest på.

Gardering - Att kryssa fler än ett alternativ för en match eller ett lopp, t ex 1X = halvgardering, eller 1X2 = helgardering.

Insatslimit - Det övre tak spelbolaget sätter för hur mycket du får satsa på ett enskilt vad. Dvs om limiten är 10 000 kronor får du sätta högst 10 000 kr på det vadet.

Moneyline - Det här är ett spelalternativ för matcher som spelas till det blivit en vinnare, t ex cupmatcher med övertid och straffar. Det innebär alltså att det inte kan bli kryss.

Odds - det tal med vilket din eventuella vinst räknas fram. Kan också ses som den sannolikhet som bookmakern ger att något ska inträffa: ju lägre odds, desto större sannolikhet.

Toto - Totalisatorspel är ett spel med flytande odds, vilket används främst inom travsport. Oddsen justeras kontinuerligt fram till spelstopp beroende på hur hårt spelade objekten är och oavsett vad oddset stod i vid tidpunkten för ditt vad så är det alltid oddset vid spelstopp som gäller.

Units - Används ofta istället för pengar när någon skriver om spel: 100 Units kan du välja att tolka som 100 kr, $100 eller något annat.